Djurälskarens guide till att hitta den perfekta veterinären – gör ditt val med självförtroende!

För oss djurälskare är våra husdjur mer än bara djur – de är en del av familjen. När det gäller deras hälsa och välbefinnande vill vi därför ha tillgång till den bästa möjliga vård. Det första steget mot detta mål är att hitta den perfekta veterinären.

Vikten av kommunikation

En bra veterinär är inte bara en som är kunnig och erfaren, utan också en som har utmärkta kommunikationsfärdigheter. De ska kunna förklara komplexa medicinska termer på ett sätt som är lätt att förstå och ge klara riktlinjer för hur du kan ta hand om ditt husdjur på bästa sätt.

Erfarenhet och kompetens

Hitta en veterinär nära dig som har gedigen erfarenhet inom områden som är relevanta för ditt husdjur. Om din hund till exempel har en särskild hälsotillstånd, se till att veterinären har erfarenhet av att hantera detta tillstånd.

Personligt engagemang

En bra veterinär är också engagerad i sitt jobb och visar genuint intresse för ditt husdjur. De bör vara villiga att ta sig tid att svara på dina frågor och se till att du och ditt husdjur känner er trygga och bekväma.

Ett starkt supportteam

En bra veterinärklinik har inte bara en bra veterinär, utan också ett starkt team av djurskötar och tekniker. De spelar en viktig roll i att ge omsorg till ditt husdjur och är ofta de första du möter när du kommer till kliniken.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Montera fibercement i stalltaket

När du ska inreda hästboxar och bygga en fin boplats för hästen, är det både snyggt och praktiskt när du använder plattor av fibercement till att göra taket.

Moderna anläggningar för hästar med snygga boxar, nya och vackert målade staket och en hög standard är både fina att se på och ger ett intryck av renhet och fräschör. Det är inbjudande för vem som helst att komma dit och titta. Du kan ha hästar för uppfödning eller ha en ridskola.

Nya hästboxar är också långt ifrån den bilden man har av gamla sunkiga stall, utan här är det fräscha utrymmen som gäller. Det finns företag som säljer allt i utrustningsväg för att hästen ska ha det riktigt bra. Du har förstås fräscha hoar för mat och vatten och mycket mer, som gör att ditt arbete i stallet underlättas och blir bekvämt.

Fibercement i plattor

När du ska inreda byggnader för hästar finns det takreglar som du lägger fibercementplattor på. Du köper fibercement i lämpligt format och plattorna är smidiga att använda. Du bygger taket på huset för hästen, och konceptet ger dig också en frihet att utforma ytorna så som du vill ha dem.

Kanske har du bara en enda häst, men oftast vill stallägare ordna plats för flera. Det är praktiskt att ha gott om plats när du ändå håller på och bygger. Allt material för tak, väggar och annan utrustning finns förstås att köpa från företag som har specialiserat sig inom branschen. Du kan bygga riktigt snygga och trivsamma hästboxar.

Publicerat den
Kategoriserat som Stall

Valpkurs Göteborg – få en perfekt relation med din hund

Har du skaffat hund i Göteborg och känner osäkerhet kring hur den ska uppfostras? Hundvalpar är nyfikna och lekfulla av naturen. De undersöker och utforskar saker och miljöer hela tiden och genom detta lär de sig också om världen. På samma sätt som ett barn så behöver en hundvalp en fast hand genom vardagen.

Den måste lära sig gränser, vad som är rätt och fel och att det är du som ägare som håller i taktpinnen. En valpkurs i Göteborg ger dig som ägare nycklarna till bästa möjliga framtiden tillsammans med din valp.

En valpkurs ger tryggare hundar

En valp måste tillåtas leka och tillåtas vara nyfiken. Men, man måste också vara medveten om att valp blir stor ganska snabbt. Det är inte fullt lika kul att se en större hund bete sig lite som den vill. Dels så kan det vara skrämmande för andra och dels så handlar det också om att ju äldre en hund blir – desto svårare är det att implementera nya, bättre vanor i vardagen.

Genom att delta i en valpkurs i Göteborg kan du som ägare ge både dig och din valp en möjlighet att utvecklas tillsammans och där din vuxna hund i framtiden vet vad som gäller i olika lägen och situationer. En valpkurs blir, helt enkelt, en bra skola för er båda i er väg mot en kommunikation som passar er båda.

Gå en valpkurs i Göteborg och ta nästa steg

Det finns många fördelar med att gå en valpkurs i Göteborg och vi tänkte rada upp några av dessa här nedan:

  • Hunden lär sig lyda. Att en hund kan en massa coola trick är inte synonymt med att den är lydig. Det är betydligt viktigare att ha en hund som lyssnar på kommandon, som kan gå i koppel, som kan sitta fint och som i övrigt kan hantera alla tänkbara situationer. Vid en valpkurs i Göteborg så får ni tillsammans träna på allt detta och mycket, mycket mer.
  • Hunden – och du – ges ett socialt sammanhang. En valpkurs i Göteborg innebär att allt från större hundraser till mindre sådana träffas och tränar tillsammans. Detta sociala spel är viktigt för alla hundar – och även för dig som ägare som får träffa andra personer i exakt samma situation som du.
  • Erfarna instruktörer. Hundens lynne kommer naturligtvis att ha en stor del i hur den beter sig. Vissa hundar är blyga, andra rädda, somliga är nyfikna och andra är mer oberäkneliga. Spelar det någon roll? Ja, och nej. För vissa blir en valpkurs utformat på ett sätt medan andra hundar och hundägare ges helt andra tips och instruktioner. Erfarna instruktörer vet att varje hund är unik – men de kan också anpassa kursen utifrån vilken typ av hund man har att göra med.
Publicerat den
Kategoriserat som Kurser

Hundträning gör att folk i Stockholm tycker bättre om din hund

För dig som känner dig ensam om att älska din hund är hundträning i Stockholm en bra idé. Din hund behöver få rätt verktyg för att fungera i sin omgivning.

Säkert älskar du din hund över allt annat på jorden. De flesta hundägare brukar ha bultande hjärtan för sin lilla vovve. Men är det då inte konstigt att människor runt omkring dig inte alls verkar hysa lika varma känslor för din hund? Vad är det de ser som inte du ser?

Kanske är det faktiskt så att din hund inte fått den träning den behöver. En oregerlig hund kan vara hur älskad som helst av sin ägare, men faktum kvarstår att hundens problembeteenden behöver lösas. Det betyder inte att det är fel på hunden. Men du kommer att märka att människor runt er kommer kännas mycket mer vänligt inställda till din hund efter att den genomgått ordentlig hundträning.

Hundträning i Stockholm är bra för både hundar och människor

Särskilt är hundträning i Stockholm en bra idé, eftersom huvudstaden är en miljö där en hund utsätts för möten med hundratals människor varje dag i folkvimlet. Det ställer stora krav på en liten vovve, och självklart ska den få de rätta verktygen för att hantera sin vardag.

För precis lika illa som människor du känner verkar tycka om din hund, lika illa tycker nog hunden om alla dessa människor. Att träna hunden kan få den trygg även i röriga omgivningar, vilket i sin tur kommer få omgivningen att känna sig trygg. Läs mer om att gå på hundträning här: stockholmshundsportcentrum.se

Publicerat den
Kategoriserat som Hund

Gå en hundkurs i Stockholm och lär din vovve nya tricks

Har du en valp som behöver lära sig grundläggande lydnad eller en hund som gillar att utmanas? Varför inte boka in en hundkurs i Stockholm för lite rolig kvalitetstid med dig och din hund.

Att gå en kurs med sin hund är både roligt och nyttigt. För vem gillar hundar som inte lyder och som springer fram mot främmande människor? Valpar är söta men behöver lära sig lydnad för att fungera normalt som vuxna hundar. Precis som med små barn gäller det att vara tydlig och sätta gränser från början. För även valpen blir en dag fullvuxen och de små egenheter som hunden kom undan med som valp är då inte längre lika charmiga.

Och hur otroligt det än känns så gillar inte alla människor hundar. Vissa är till och med rädda. Några skräckslagna. Hur kul är det då att möta en lös hund som inte lyder sin husse eller matte?

En hundkurs för varje hund

Det finns ett stort utbud av hundkurs i Stockholm för dig som bor där. Hundar gillar att träna och att göra det i grupp är både nyttigt och roligt för hunden. Att öva på samarbete kan vara utmanande men väldigt härligt när man känner att det går framåt. Att träna är som att vårda en relation, precis som med människor. Att få en lydig hund kräver övning men det är verkligen en god investering som lägger grunden för ett härligt liv tillsammans med den fyrbenta vännen.

Publicerat den
Kategoriserat som Hund

Vårdnadstvist – vad händer med djuren?

I samband med en skilsmässa så kan de riktigt dåliga sidorna hos en människa börja visa sig. Man kan, som en följd av svek, av svartsjuka eller andra känslor, agera småsint och i ett syfte att skada den andra snarare än att agera rationellt. Finns det barn inblandade så har man, genom ett sådant agerande, passerat en gräns. Detta kan leda till en vårdnadstvist och en sådan ska man alltid försöka undvika. Av den enkla anledningen att en sådan tenderar att skada dem man älskar mest: barnen. 

Vid en skilsmässa så har man fortsatt gemensam vårdnad om sina barn och söker man en ensam vårdnad så innebär detta att man lämnar in en ansökan till Tingsrätten. Motsätter sig den andra föräldern detta så inleds också en vårdnadstvist. Det man ska veta är att rätten ofta arbetar aktivt för att en sådan ska undvikas och där exempelvis samarbetssamtal – erbjudna av kommunen – är den lösning som rekommenderas. Vid sådana samtal kan föräldrar hitta konstruktiva lösningar gällande framtidens boende för barnen och hitta bättre vägar att själva kommunicera med varandra. 

Ensam vårdnad, ska tilläggas, är heller inte synonymt med att den andre föräldern utestängs från barnens liv. Vill man inleda en vårdnadstvist i syfte att straffa den andre så har man, helt enkelt, valt fel väg att gå. Inte minst sett till att utgången är oviss – rätten ser alltid till vad som är bäst för barnen, med en ingångsvinkel i att detta är gemensam vårdnad – och även sett till att barnen kan fara illa av att föräldrarna bråkar.

Bråk om djur, värdesaker och olika föremål 

Ökningarna av vårdnadstvister är oroväckande. Många av dessa sker av relativt dunkla skäl och där exempelvis samarbetsproblem anges som orsak. Det finns vårdnadstvister som måste ske – om en förälder är våldsam, missbrukar, har grava psykiska problem eller är kriminell – så finns ingen annan utväg. Men, att inleda en vårdnadstvist för att straffa den andra och att försöka få ensam vårdnad bara för att göra den andra föräldern illa – det är bara förkastligt. 

Att en skilsmässa tar fram dåliga sidor hos människor är långt ifrån ovanligt. Man kan bråka om vem som ska ha huset, vem som ska ha möblerna, vem som ska ha bilen, båten, sommarstugan – allt. En man kan exempelvis visa upp ett plötsligt intresse för hästarna eller hundarna som makan köpt och tagit hand om under hela äktenskapet. Det är ett exempel på hur smutsig en skilsmässa kan bli: mannen – eller kvinnan, naturligtvis – kan ha haft ett genuint ointresse för djuren under tiden de levt tillsammans, men så fort en skilsmässa inleds så blir de plötsligt väldigt intressanta. Vad gäller i ett sådant läge? 

Djur räknas som lös egendom. Det innebär att den som köpt dem ska ha rätten till dem vid en skilsmässa. Vid en bodelning så har maken/makan rätt att få den egendom som man själv äger – eller själv önskar. Värdet på djuren räknas sedan av på ägarens lott vid den fortsatta bodelningen. Naturligtvis finns ett Men med i detta också. Vad händer om båda makarna äger djuren och båda vill ha dem i sina hem i framtiden? Här får en bodelningsförrättare fatta ett beslut i frågan – om makarna i fråga inte kan hitta ett sätt att exempelvis dela den framtida vårdnaden och skötseln.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lär din hund att gå fint

Det är kul att lära sig något nytt! Det kan även hundar tycka, om du är en god lärare som ser till att hunden har roligt. Lärandet är viktigt för att få ett gott samarbete för såväl hund som ägare.

Sitt, ligg, plats och stanna är kommandon som de flesta hundar förstår. Men hur gör du för att din hund ska lära sig dessa kommandon? På en hundkurs i Stockholm lär man sina elever, såväl människor som hundar, att skapa ett språk och en förståelse som båda drar nytta av. Ingen mår bra av att ha en hund som är ouppfostrad, varken hund eller människa. Och det är viktigt att man börjar när hunden är liten. Även om äldre hundar såklart kan lära sig nya saker också. Tänk bara på en viktig sak: en hund lär sig lättare om det är roligt och känns bra.

Relationen mellan människa och djur

En hund som mår riktigt bra, och som tycker att det är roligt, kan lära sig mycket som är bra att kunna. Det är trevligare att gå ut på en promenad om du har en hund som går fint vid sidan av dig, än om du har en hund som far omkring som ett jehu. Så kommer även alla du möter att tycka, och med all rätt. Men det är inte enbart promenader som ska fungera. Genom att gå en hundkurs kommer du få en kommunikation med din hund som du drar nytta av överallt.

Publicerat den
Kategoriserat som Hund

Välj rätt hundfoder till din hund

Ju bättre mat vi äter, desto bättre mår vi. Om vi människor äter dålig kost så avspeglas det i vårt humör där vi blir lynnigare och där vi även blir tröttare. Man kan även se detta i vår hud och i kvaliteten på vårt hår. Inte minst så syns det på våra midjemått. Samma sak gäller för hundar och därför är rätt hundfoder extremt viktigt.

En hund som får rätt hundfoder håller en stabil vikt, har ett stabilt – och glatt – humör och får en päls som har en härlig lyster. Vid ett motsatt scenario så kommer din hund att vara trött, tjock, ha sämre kvalitet på pälsen och dessutom ha en ökad risk för sjukdomar. Kost och motion är två detaljer i hundens liv som man aldrig får kompromissa med som hundägare: där har du det största ansvaret.

En naturlig fråga blir naturligtvis vad som är rätt hundfoder? Hundar är omnivorer och det innebär att de äter allt och där både kött och vegetariska menyer kan serveras. Det senare bör emellertid vara välanpassad och välbalanserad så att hunden får i sig tillräcklig med protein och andra näringsämnen. Vilken typ av hundras du har spelar också viss roll i valet av hundfoder. Inte minst om man ser till det ekonomiska: större hundar äter mer och det innebär också ökade kostnader för dig som hundägare. Bortser man från ekonomiska aspekter så kan hundar i stort sett äta samma hundfoder – oavsett ras och oavsett storlek.

Vilket hundfoder ska jag välja?

Det finns ett gigantiskt utbud av olika typer av hundfoder från massor av tillverkare. Valet är långt ifrån enkelt att göra. Vår rekommendation är att välja hundfoder från etablerade tillverkare och att göra det till en vana att alltid läsa på innehållsförteckningen om vad som ingår. Det finns några olika typer av hundfoder och vi går igenom dessa lite närmare här nedan.

Innan dess så ska vi dock även säga att hundar är egna individer. På samma sätt som vi människor så ska kosten anpassas mot vårt eget mående. Om din hund verkar må sämre av ett hundfoder så är det dags att prova ett annat – även om din kompis, som har en likadan hund, rekommenderar detta specifika hundfoder till dig. Man kan även prova att variera kosten lite så att man tydligt säkerställer att hunden får i sig de näringsämnen den behöver.

Torrfoder.

Torrfoder är den vanligaste lösningen och ett bra alternativ för de flesta hundar. Fördelarna är att torrfoder är lätt att portionera och att hunden får ett tuggmotstånd – något som ger starka, friska tänder. En annan fördel är att svinnet minskar. Det som hunden inte äter upp kan återanvändas och serveras vid nästa måltid.

Våtfoder.

Våtfoder föredras av många hundar och kan uppenbarligen komma med en lite bättre smak än vad torrfoder gör. Den mer kräsne och kulinariskt krävande hunden kan mycket väl vägra torrfoder och enbart vilja äta våtfoder. Det alternativet har emellertid några nackdelar. Dels så är det dyrare, dels så är det mer vätska i innehållet – något som gör förpackningen tyngre och serveringen lite mer ansträngande (och äckligare). Dels så luktar det också på ett fränare sätt. Vissa hundar – som exempelvis har problem med urinsten – kan med fördel serveras våtfoder. Även under vissa säsonger kan våtfoder vara ett bra komplement. Är det varmt ute så får hunden i sig mer vätska genom en kost av våtfoder. Där kan man emellertid även välja att blötlägga vanligt torrfoder också.

Färskfoder. Vissa hundägare serverar enbart färskfoder till sina hundar. Det innebär packade korvar – eller burkar – med färska ben, inälvor, kött, fisk och grönsaker som malts samman. Det är naturligtvis gott för hunden, men det är också ett alternativ som kräver god hygien och rätt hantering. I denna typ av kost finns en uppenbar risk för bakterieangrepp och där hunden kan bli sjuk. Färskfoder kan inte tas med utanför hemmet, det kan inte serveras om det är gammalt och det kan heller inte sparas och serveras vid en senare måltid under samma dag. Ett alternativ som kanske kan ges då och då snarare än hela tiden. Det är vår personliga åsikt.

Det är viktigt att du följer rekommendationer gällande hur stora portioner som ska ges. Det står ofta på förpackningen hur mycket en hund som väger X antal kilo ska ha i sin skål. Tänk på att följa den rekommendationen och inte basera kosten på din hund egentliga vikt. Av enkla skäl: är din hund fet och väger för mycket så kommer du att göda den ännu mer.

Publicerat den
Kategoriserat som Hund