den 21 januari 2013
You are here: BehandlingsmetoderHundsim
  Sök
Bild Minimera

Bild: Frida Lundin, Åre Hundrehab

Bild: Frida Lundin, Åre Hundrehab

  
 
Terapeuter som använder hundsim Minimera

Johanna Jansson, Stenungsund
0709-77 83 37
www.hundkliniken.se
www.lyckashund.se

  
 
Hundsim Minimera

Hydroterapi eller vattenträning är en avlastande och skonsam träningsform som har många goda effekter på hunden. I vattnet tränas hundens muskulatur, koordination, rörlighet, balans och kondition. Vattenträning innebär att man tränar hunden utan att belasta lederna. Hunden kan då röra sig relativ fritt, ledvätskeproduktionen stimuleras och lederna tränas i ett rörelseomfång som normalt är större än på land.

Motståndet i vattnet är konstant och kontrollerad i varje del av hundens rörelsebana och på så vis tränas muskulaturen vid simträning. Vattenträning gör muskler, senor och ligament starka och smidiga samtidigt som koordinationen förbättras. Detta är av stor betydelse för hundar som lider av ledproblem eller har neurologiska besvär.

Så gott som alla hundar mår bra av simträning. De flesta hundar börjar sin simträning ganska fort efter att de har kommit hem från veterinären. Dock finns det vissa undantag, då man sätter in simträningen först i ett senare skede av rehabiliteringen eller inte alls.

Andra effekter av simträningen är att det har en avslappnande effekt på muskulaturen och ökar cirkulationen. De allra flesta hundar simmar med flytväst, då den hjälper hunden att få så bra simteknik som möjligt.

Även den mest vattenrädda hunden brukar efter ett par gånger lära sig simma och tycker att det är kul!

Text o bild: Frida Lundin, Åre Hundrehab
dipl. massage terapeut

  
 
Vill du utbilda dig? Minimera

  
 
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se