den 21 januari 2013
You are here: BehandlingsmetoderAkupunktur
  Sök
  Minimera

 

  
 
Terapeuter som använder Akupunktur Minimera

Här listas de terapeuter som använder sig av akupunktur och/eller akupressur

Emma Edvardsson, Hörby
0735-11 22 01
www.sportdog.se

 

Carina Losenborg, Huskvarna
0706-70 53 72
www.hundringen.nu

 

 

  
 
Akupunktur Minimera

Ordet akupunktur kommer av Acus, som betyder nål och Pungere som betyder sticka. Det är också vad metoden går ut på, att sticka nålen genom huden på bestämda ställen på kroppen. Metoden är mellan 4000-6000 år gammal och härstammar från Kina. Ingen vet hur behandlingsmetoden uppstod. Kanske har den sitt ursprung ur instinkten att gnida och massera en värkande kroppsdel. Mera spännande är historien om hur man under inbördersstrider i gamla Kina, sköt på varandra med pilar och upptäckte att på vissa ställen på kroppen erhölls smärtlindring när pilen lirkades ut.

Akupunktur har framförallt tre effekter: Lindrar smärta. Stärker immunförsvaret. Reglerar olika fysiologiska funktioner. I Sverige godkändes akupunktur som accepterad behandlingsmetod så sent som 1984, långt efter de flesta andra Europeiska länder. Smärtlindringern sker på olika sätt, dels på spinal nivå, i ryggraden, dels på central nivå d.v.s. i hjärnan. Det pågår intensiv forskning för att klarlägga vad som händer vid behandling av t.ex. astma, högt blodtryck m.m. Akupunkturbehandligen leder också till att kroppen börjar producera endorfin (kroppens egna morfinleknande ämnen) m.fl. kemiska signalsubstanser. Endorfinerna är kända för att lindra smärtor och normalisera en mängd olika förlopp i kroppen, bland annat reglera blodtrycket och påverka reflexer till tarm, lugna och urinblåsa o.sv. Oxytocin, som har en lugnande effekt, frigörs också vid akupunktur.
TKM-akupunktur
Akupunktur är en av behandlingsformerna inom traditionell kinesisk medicin (TKM) och har använts i tusentals år i kina. Det är en effektiv metod för sjukdomsbehandling och har under senare år fått ökad uppmärksamhet i hela världen. En TKM-akupunktör har en gedigen utbildning i traditionell kinesisk medicin och uppnår mycket goda resultat vid många olika sjukdomstillstånd utan att orsaka skadliga biverkningar. TKM-akupunktören använder mycket tunna, sterila nålar av rostfritt stål, som sticks genom huden på de specifika akupunkturpunkterna.Patienten kan känna ett litet stick och därefter en svag kramp eller strömmning liknande en svag elektriskstöt. Varje punkt har sin speciella funktion. Olika kombinationer av punkter väljs vid olika hälsotillstånd. Inom traditionell kinesisk medicin behandlas hela människan, inte bara enstaka symtom. TKM-akupuntören måste därför skaffa sig en grundlig förståelse för klientens medicinska och allmänna bakgrund för att kunna först å sjukdomsorsak och för den enskilda individens specifika kombination av val inför läkningsprocessen.
Kroppens meridianer
Meridianderna utgör grunden för det traditionella kinesiska läkekonsten. Meridianerna genomströmmas av livsenergi, s.k. Qi. Är man frisk flyter Qi harmoniskt, men vid sjukdom uppstår blockering eller oregelbundenhet i flödet. Utefter meridianerna ligger akupunktur punkter. Genom att stimulera dessa punkter med nålar återskapas balans och patienten befrias från ohälsa.
Så fungerar akupunktur
Västerländsk forskning har inriktats i första hand på nevsystemet och mycket tyder också på att detta spelar en stor men ej avgörande roll- Forskning har visat att akupunktur verkar via hormon, nerv och cirkulationssystemet. Stimulans med nålar frigör kemiska transmittossubstanser. Budskapet når hjärnan via nervsystemets elektrokemiska kommunikation. Olika nivåer i centrala nervsystemet samverkar troligen i att skapa akupunkturens läkande kraft.
Varför akupunktur?
Det finns flera skäl till varför man kan välja akupunktur som behandlingsform: Ett skäl kan vara att du önskar smärtlindring utan kemiska medel. Akupunktur lindrar och botar. Akupunktur har inga biverkningar eftersom man inte tillför kroppen någonting utan bara mobiliserar dess egna resurser. Akupunktur går att kombinera med andra behandlingsformer.
Fungerar det?
Akupuktur fungerar på olika plan. Dels ökar genomblödningen där nålen sitter så att muskeln slappnar av. Dels hindras smärtimpulsen att nå upp till hjärnan. Sedan frigörs kroppens egna morfin, sk. Endorfin. Endorfin är, liksom morfin, smärtstillande och lugnande och ökar välbefinnandet men har inga biverkningar.
Hur går det till?
Först ställer jag en diagnos enligt TKM, besöket tar cirka 1 timme. Sedan sätter jag nålar på olika ställen beroende på vad som ska behandlas. Nålarna är tunna som ett hårstrå. Jag använder engångsnålar som är sterila. Det kan upplevas som värme eller domningskänsla runt sticket.

Hur många behandlingar?
Du kan behöva en serie av behandlingar eller bara någon enstaka. Det beror på sjukdomen eller tillståndet som skall behandlas. Men en del sjukdomstllstånd räcker det med några få behandlingstillfällen. Andra kräver längre tid.

Text: Linda Tovek

  
 
Vill du utbilda dig? Minimera

  
 
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se