den 21 januari 2013
You are here: ArtiklarSjukdomar/skador
  Sök
Allergi Minimera
Kvalsterallergi - den 15 september 2011

 

Vanligtvis så visar det sig genom klåda eller någon form av hudbesvär. Hunden kan börja klia sig eller slicka på vissa ställe tex. tassarna. Många ägare uppfattar det som att hunden har tråkigt eller bara vill hålla sig ren men egentligen har hunden en otrolig klåda.
Hunden kan också bli svullen runt ögonen, armhålorna, ljumskarna och tassarna.

 läs mer ...

  
 
Stubbsvans Minimera
Stubbsvans - en artikel om avel på stubbsvans - den 29 januari 2010


Idag finns det uppfödare i Sverige som avlar på hundar som har Stubbsvans, eller kommer ur familjer där det finns stubbsvansade hundar. Du kanske undrar vad en stubbsvans är? Det är en hund som föds utan svans, en svans med ca 4-5 kotor...
Vi vet idag att man genom forskning sett att det förekommer ett tydligt samband mellan en mycket allvarlig sjukdom som Spina bifida och Stubbsvansgener, bland annat hos vår ras Rottweilern.
 

 läs mer ...

  
 
Fästingsjukdomar Minimera
Fästingsjukdomar - den 12 december 2009

 

Ehrlichia och Borrelia är två bakteriella sjukdomar som sprids via fästingar. Symtom på ehrlichia är ofta diffusa och ibland mycket svåra att upptäcka men de vanligaste är akut feber, trötthet och minskad eller upphörd aptit.

Borrelia är en bakteriell sjukdom som sprids till hunden från fästingar. Sjukdomen har en akut form då plötsligt hög feber, förstorade lymfkörtlar, dåligt allmäntillstånd och nedsatt aptit inträffar.

 läs mer ...

  
 
Huvudvärk Minimera
Huvudvärk - den 12 december 2009

 

Hur ser man då att sin hund har huvudvärk? Hundar visar samma symtom som vi människor gör, blir irriterade, drar sig undan, koncentrations problem o.s.v. Vissa hundar har liknande ”migrän” där huvudvärken kommer ofta och hunden kan ha väldigt ont. Tyvärr avlivas många av dessa hundar för aggressivitet då de helt oprovocerat kan bita någon. Andra hundar kan ses som osociala då de drar sig undan när det blir mycket runt om ex. höga ljud.
 

 läs mer ...

  
 
Ischias Minimera
Ischias - den 12 december 2009

 

Ischias är ett mycket smärtsamt och jobbigt tillstånd. En hund med ischias kan vara mycket farlig då den kan bitas av smärta. Att en hund får ischias beror oftast på att nerven ligger klämd mellan spända och korta muskler.
Symtomen är att hunden gärna sitter ner på ena höften, svårt att röra benet, känsel bortfall, omvändkänsel, motoriskt bortfall eller en otrolig smärta.

 läs mer ...

  
 
Stress Minimera
Stress - den 12 december 2009

 

Hundar är otroligt känsliga för hur vi mår, är vi stressade blir även hunden det. Hunden lever i vårat hem och miljön som finns där påverkar hunden. Vid negativ stress påverkas kroppen på ett negativt vis och kan ge väldigt konstiga symtom.

 läs mer ...

  
 
Muskel eller ledskada Minimera
Muskel eller ledskada?? - den 12 december 2009

 

När hunden har en muskelskada eller spända muskler så är hunden oftast sämre efter den har vilat. Då har den legat och stelnat till men när den börjar röra på sig mjuknar musklerna till och hunden blir bättre.
Vid en ledskada är hunden minder halt eller helt ohalt efter vila, men blir sämre och sämre när den rör på sig.

 läs mer ...

  
 
Sjukdomar och skador runt leden Minimera
Korsbandskador - den 18 december 2011

 

Det ledband som oftast skadas är främre korsbandet, det tar upp kraften när underbenet vill glida framåt. Det bakre skadas bara om det främre redan gått av. Skadan uppkommer oftast genom en vridning av knät, andra orsaker kan vara förändringar i ligamenten som brister vid belastning Hundar som lider av fetma, osteochondros, artos, patella(knäskåls)-luxation och överbelastning har ökad risk att drabbas av korsbandsskador. Skador på korsbandet är den vanligaste av knäskadorna.

 läs mer ...

Höftledsfel eller höftledsdysplasi - den 13 december 2009

 

Höftledsfel är en felaktig utveckling av höften, detta är relativt vanligt speciellt hos stora hundraser. Detta fel kan man sällan påvisa hos unga valpar utan är något som händer under hundens uppväxttid och först när hunden är färdigvuxen kan man bedöma höfternas utseende.
Det man tittar på är hur väl ledkulan passar in ledytan.

 läs mer ...

Patellaluxation - den 12 december 2009

  

Ordet patella kommer från det latinska ordet patina och betyder  ”en platt skiva”. Denna beskrivning passar bra på en människas knäskål men inte lika bra på hundens. Hundens knäskål är V-formad detta för att passa in i Trochlea femoris. Läs mer om knäleden under basanatomi. När en hund har patellaluxation betyder det att knäskålen inte ligger fast i det läge den ska utan går att flytta i sidled. Det betyder att knäskålen kan hoppa ur sitt läge och orsaka hunden smärta.

 läs mer ...

  
 
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se