den 14 februari 2013
You are here: ArtiklarHundraser
  Sök
v.21 Drever Minimera


De första registreringarna i SKK gjordes redan 1913. 1944 bildades Svenska Dachsbracken-klubben och 1947 ändrades namnet till Drever och Svenska Dreverklubben. SDK har idag 24 lokalklubbar och ca 3500 medlemmar.
Drevern är en allrounddrivare som idag används till jakt efter hare, räv och rådjur. Den har alltid varit en hund för jägaren och har förskonats från extrem exteriöravel.
Detta hindrar naturligtvis inte att specialisera drevern på ett viltslag. Det finns många exempel på alldeles utmärkta hardrivare som väl kan jämföras med de bästa stövarna.
Drevern har av någon jaktskribent kallats "De drivande hundarnas formel 1."

Läs hela texten

 

  
 
  Minimera
v 20 Welsh Corgi - raserna - den 17 maj 2010


Oavsett om du vill tävla i agility, spår, lydnad, delta i utställningar, valla med din hund eller ”bara” ha en entusiastisk kompis med dig på långpromenaderna kan Welsh Corgi-raserna vara något för dig!
För det finns faktiskt två raser i vår klubb, Svenska Welsh Corgi Klubben: Welsh Corgi Pembroke och Welsh Corgi Cardigan. Det som från början var en enda ras, är sedan början av 1930-talet två separata raser, med sina egna rasegenskaper.

 läs mer ...

v 19 Dogo Argentino - den 10 maj 2010


Dogon kom till Sverige först år 1995. I dagsläget har intresset för rasen ökat då den är en älskad familjemedlem och en uppskattad träningskompis!  Dogo Argentinon är en arbetande hund som behöver få stimulering och arbeta inom olika grenar. Viltspår och eftersök är grenar där de ofta visar framtassarna!
Viktigt att tänka på vid köp av Dogo Argentino är de olika hälsoaspekter som finns. En Aogo Argentino måste BAER- testas då dövhet förekommer inom rasen. Därför, innan du köper din valp så ska den vara BAER- testad (hörsel test), med resultatet fullt eller halvt hörande. Helst ska man som valpköpare även fråga efter föräldradjurens resultat.

 läs mer ...

v.18 Cimarron Uruguayo - den 3 maj 2010


Cimarron Uruguayon blev intagen i FCI 2007 och kom till Sverige 2008 och i dagsläget finns det 9 st registrerade i Sverige. Ute i Europa är de inte vanliga heller, totalt runt 20 st registrerade nu 2010. Rasen är medelstor, har en kort päls, med underull. Färgerna hos en Cimarrons päls är tigrerade med olika färg variationer samt fawn färgade, hellst med svart mask, vitt får förekomma på vissa kroppsdelar.
Cimarron Uruguayo är en blanserad, intelligent, lättlärd och livlig hund. Lämplig till vallning med både får & kor, agility och lydnad. Den skall ge intryck av påfallande tålighet eftersom de ska kunna driva boskap under hårda väder förhållanden. Den är mycket tillgiven sin herde och den flock som den är satt att valla. Gentemot främmande människor kan den vara ignorant, med det menas att de inte vill hälsa direkt. Det är en ras som måste få arbeta och vara aktiv.

 läs mer ...

v.17 Briard – Chien berger de brie - den 26 april 2010


Foto; Emelie NilssonBriarden är en glad, aktiv hund som behöver arbeta för att må bra.  De behöver få använda både kropp och huvud, och passar därför utmärkt inom våra bruksgrenar!
De har en väldigt starkt vaktinstinkt och är väldigt mån om sin flock, den är väldigt lojal och trogen. Vallningsinstinkten finns kvar i de flesta individer, även också revirinstinkten, som tillsammans gör att de sällan ger sig av hemifrån.
När Briarden vallar så använder de sig utav en metod som gör att de blir som ett rörligt stängsel.  Arbetssättet har utvecklats i Frankrike och Tyskland där betena är relativt små och hjordarna därför måste flyttas ofta.

 läs mer ...

v.15 Landseer - den 14 april 2010


Landseer skall ge intryck av att vara en stor, kraftig och harmoniskt byggd hund. Rasen är mer högställd än newfoundlandshunden. Detta gäller särskild hanhundarna. Dess karaktär är lugn med en aning vaktinstinkt som en gårdshund ska ha. Den är pålitlig, trogen och allmänt barnkär. Den är liksom newfoundlandshunden väl ägnad för vattenarbete – och har sim och livräddnings status. Den är väldigt lättlärd och används med fördel även till lydnad, spår, och eftersök. Den har ett behagligt sätt och vill vara sin ägare till lags. Eftersom det är en stor hund så måste man ha i beräkningen att det kan uppstå ledbesvär, och man måste tänka på rätt motion och rätt träning under uppväxten. Den älskar att vara ute även under stränga förhållanden.

 läs mer ...

v.14 Weimaraner - den 7 april 2010


Weimaraner

Weimaranern är en elegant, reslig och muskulös hund. Tiken får ha en mankhöjd på 57-65 cm och hanhunden 59-70 cm. Färgen är grå i olika nyanser och ögonen bärnstensfärgade. Rasen finns i två hårlag, kort- och långhårig, varav den korthåriga är betydligt vanligare. Hunden har ett livligt temperament och är mycket alert och vaksam. Den är utpräglat envis, men lär lätt och snabbt. Den har ett stort rörelsebehov och kräver en del motion – i annat fall kan man vara säker på att den utnyttjar sin enorma energi till något som kanske är mindre önskvärt. Enbart motion är dock inte nog – hunden måste få arbeta. Jakt- och lydnadsdressyr är ett måste.

 läs mer ...

v. 13 Parson Russell Terrier - den 31 mars 2010


Parson Russell Terrier är en medelstor, aktiv och smidig terrier byggd för snabbhet och uthållighet i första hand avlad för grytarbete. I och med sin snabbhet, uthållighet och smidighet lämpar sig rasen även till eftersök/ spårning, agility med mera. En Parson älskar att arbeta och är pigg på det mesta och mår bra utav att aktiveras regelbundet och med variation.  Ideal mankhöjden är 36 cm för hanar och 33 cm för tikar. Rasen finns i olika hårlag. slät, broken, (ett mellanting mellan slät och sträv) och strävhår. Färgen skall vara övervägande vit men färg och tecken är tillåtna och varierar mellan svart, brun eller trefärgade. Mentaliteten skall vara som sån att hunden är modig men ej dumdristig eller skarp. mycket läraktig, livlig, vänlig och lugn. Rasen älskar att vara med där det händer saker, rasens motto är "ALLTID REDO".

 läs mer ...

v. 12 Labrador Retriver - en apporterande fågelhund - den 24 mars 2010


Angående rasens ursprung finns det olika teorier och gissningar. I början av 1800 fördes det över hundar till England från Labradorhalvön i Kanada.  På Labradorhalvön användes hunden bl.a. av fiskare för att dels hämta fisk som fallit över bord och dels simma i land med repändar så att båtarna kunde ankras i hamnen. Labradoren  med sin typiska "dubbla päls" har en underull som både isolerar från kyla och är vattenavstötande.  Även andra detaljer så som simhud mellan tårna och den så kallade uttersvansen är utmärkande för rasen. 
I England korsades det efter hand in andra retriever raser men också med Pointer och Setter. Den som erkändes av Engelska Kennelklubben som ras 1903.

 läs mer ...

v. 11 Australian Shepherd - den 17 mars 2010


I rasstandarden för aussien står att läsa följande rader: "Trots rasnamnet är australian shepherd inte en australisk ras utan den har utvecklats i USA. Rasnamnet härrör från att man förknippade rasen med de baskiska herdar som kom från Australien till USA under 1800-talet. Rasens popularitet steg stadigt efter andra världskriget genom det stora intresse för västernridning, som spred sig till allmänheten via rodeo, hästuppvisningar, filmer och TV-shower. Australian shepherds mångsidighet, lättlärdhet och utpräglade vallningsinstinkt har gjort den mycket användbar på amerikanska farmer och rancher. De amerikanska får- och boskapsuppfödarna fortsatte utvecklingen av rasen varvid man bevarade dess mångsidighet, skarpa intelligens, utpräglade vallningsinstinkter och det iögonfallande utseende som ursprungligen vann beundran."

 läs mer ...

v. 10 Pomeranian - den 10 mars 2010


Pomeranian härstammar från den urgamla tyska spetsen, som var oenhetlig till typen, och som har givit upphov till samojed, chow-chow, keeshond, finsk spets med flera. Från början var den ingalunda någon dvärghund utan vikten höll sig omkring 12-15 kg, en tämligen stor hund alltså, som hölls som någon slags hushund.
Den hade ett ganska besvärligt temperament och saknade jaktanlag, varför den inte blev särdeles populär i England, dit några exemplar importerats omkring 1800. Där fick den namnet ”spitzdog”, men efter en tid döptes den om till pomeranian. Att denna hund kom att tillhöra dvärgraserna berodde närmast på en tillfällighet. Det hade nämligen fötts dvärgexemplar i kullarna, vilka avlivades då man trodde att de var mindre livsdugliga än valparna av normal storlek. 

 läs mer ...

v. 9 Lagotto Romagnolo - Den Italienska tryffelhunden - den 3 mars 2010


Lagotton är en aktiv och sportig hund, som är mycket lättlärd. Den är en grävande tryffelhund, och det är dess tryffelegenskaper som präglar hunden.
Den är mycket lyhörd för sin förare, håller sig gärna i dess närhet, men kan också ta egna initiativ. Eftersom rasen inte har någon utpräglad jaktinstinkt, är den lätt att ha lös. En bra förutsättning, då Lagotton har ett stort springbehov.
Den vuxna Lagotton är generellt inte så intresserad av människor eller hundar de inte känner, då de inte får låta störas av dessa under tryffesöket. Men även om de inte "slänger sig ha runt halsen" på folk, ska de alltid vara fullt tillgängliga, och villigt låta sig hanteras av okända människor.

 läs mer ...

  
 
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se